Hava Durumu

Hizmet birleştirme…

Yazının Giriş Tarihi: 09.04.2022 08:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.04.2022 08:59

Merhaba Sevgili Dostlar,

          Bugün sizlerle erken emekli olabilmenize yarayacağını düşündüğüm bir konu üzerinde bilgi vereceğim.

           Hizmet birleştirme işlemi, Bu işlem bazı durumlarda emekliliğinizi erkene alabilir. Bağ-Kur’a kayıtlı kadınlar emekli olmak için 7200 gün, erkekler 9000 gün prim ödemesi gerekmektedir. Bu SGK’da kadınlar için 5000, erkekler için ise 5975 gündür. Kişiler primlerini şayet Bağ-Kur’dan SGK’ya aktarırsa gün farkından faydalanıp erken emekliliğe ayrılabilirler.

 

            Hizmet birleştirme işlemi farklı sigorta kollarında çalışmış kişilerin toplam çalışma sürelerinin birleştirilmesidir. Kurumlar arası yürütülen yazışmalar sonucunda adınıza ödenen prim günleri tek çatı altında birleştirilir. Bu işlem için emekli olmadan evvel çeşitli kurumlardaki çalışma sürelerini birleştirerek prim günü sayılarını arttırabilirler. Emekli olduktan sonra bu başvuru yapılmaz. Hizmet birleştirme işlemini yapabilmeniz için emekli olmadan en az altı ay evvel hizmet birleştirme başvurusu yapılmalıdır. Hizmetleri birleştirilecek kişilerin sigorta prim borçları olmamalıdır. Birleştirme işlemleri sırasında borç veya herhangi bir aksaklık çıkabilir.  Bu işlem için günler hesaplanırken her yıl 360 gün, her ay ise 30 gün olarak varsayılır. Sadece primi ödenmiş günler sayılır.  Başvuru işlemi dilekçeyle yapılır ve başka belgeye gerekmez. Özel sektörde çalışan kimseler başvurularını bağlı oldukları sigorta kurumlarına (sigortalı veya Bağ-Kur’lu gibi) memurlar ise çalıştıkları kuruma (öğretmen ise Milli Eğitim Bakanlığı gibi) yapmaları gerekir.

       

            Hizmet birleştirilmesinde milat 01.10.2008 tarihidir. 01.10.2008 den evvel işe başlayan kişilerin son yedi senede yer aldıkları sigorta kurumu esas alınır. Hizmet birleştirmesi yapılacak iki kuruma bağlı prim günleri eşitse kişinin en son çalıştığı yerden emekli edilir. Ekim 2008 tarihinden sonra işe başlayanlar için sigorta kurumları arasından en çok gün ödeme yapılan kurumda hizmet birleştirilir.

Tekrar görüşmek üzere hoşça ve dostça kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.