Hava Durumu

Tasarruf ve israf bilgisi

Yazının Giriş Tarihi: 17.10.2017 18:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.10.2017 18:44
 Sık sık bu konuları yazar oldum. Ülke ekonomimize katkı verirken, kaynaklarımızı etkili kullanmayı daha da yaygınlaştırmanın peşindeyim. Size bu yazımda bazı tüyolar vereceğim, bu bilgiler hayat içinde kullanılmış ve sonuçlar tam olarak alınmıştır.

Tabi bu bilgileri vermeden önce bahsetmem gereken niçin önemli olduğudur. Türkiye’deki tasarruf oranı yüzde 14’tür. Kaynaklarımızı kullanmak noktasında gerçekten başarısızız. Eğer kaynaklarımızı boşuna kullanırsak bırakın gelişen ülke olmayı, 3’üncü dünya ülkesi olmak söz kapımızda. Şimdi size evimizde yapabileceğimiz küçük tedbirleri sıralayıp hatırlatma yapacağım.

Şarjda unutulan cep telefonları, Laptoplar yılda 30kilowatt fazladan enerji tükettiğini aklımızdan çıkarmayalım.

Bilgisayarlar, müzik sistemlerin, televizyonları uyur konumda bırakmamak, işimiz bitince fişini çıkarmak gerekmektedir. Bazı aletlerin uyur konumuyla açık konumlarının aynı olduğunu bilmemiz gerekir. Bazı aletler ise uyur konumda enerji tüketimine devam ediyor olduğunu bilmeliyiz.

Mutfak dekorasyonunu doğru yapmalıyız, Buzdolabını; fırın veya ocak gibi ürünler ile yan yana koymamalıyız.

Buzluktaki yiyecekleri eritmek için buzdolabının alt kısımlarını kullanmak enerji tasarrufuna katkılar sağladığını bilmeliyiz.

Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi sifonu amacı dışında günde bir kez çekerse yılda 16 ton daha fazla su harcadığını aile fertlerine öğretmeliyiz.

Bazen umursamadığımız çeşmelerden damlayan sular büyük israftır. Bir musluk her saniyede bir damla su damlatsa yılda boşuna bir ton suyu israf edeceğimizi bilmeliyiz.

Banyolarımızda çeşitli ayarlarda püskürtme yapan duş başlıkları kullanmalıyız.

Lavabo başında günde bir kez traş olan kişi ortalama 3 dakika suyu boşuna akıtırsa, yılda 10 ton suyu israf etmiş olur.

Ortalama günde 2 kez dişlerimizi fırçalamaktayız. Her fırçalama esnasında suyu sadece 1 dakika açık bırakırsak yılda 8 ton suyu israf etmiş oluruz.

Çamaşır makinesini tek çalıştırmada 176 litre su harcar. Haftada 2 kez çalıştırılınca yılda 18,3ton su harcar. Tam doldurmadan çalıştırmamalıyız. Makineyi haftada bir kez bile daha az çalıştırsak yılda 9 ton su kurtarabiliriz.

Haftada bir kez bile küveti doldursanız yılda 7,4 ton su harcarsınız.

Günde bir kez ortalama 5 dakikalık duş alırsanız yılda 21,6 ton su harcarsınız.

Beş dakikalık bir duşta ortalama 60 litre su harcarsınız. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini bir dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarabilirsiniz.

Dört kişilik bir ailenin bulaşığını elde yıkayınca 84 ila 126 litre su harcandığını gördük. Oysaki aynı bulaşık, bulaşık makinesinde yıkandığında 12 litre su harcandığına şahit olduk. Her elde bulaşık yıkadığımızda 0rtalama 8-10 kat daha fazla israfta bulunduğumuzu bilmeliyiz.

Sebzeleri yıkarken elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkadığında dört kişilik bir aile bu yöntemle yılda 8 ton suyu israf etmemiş olacaktır.

Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanıldığında hem enerji tasarrufu sağlar, hem de yiyeceklerin besin değeri korunmuş olur.

Yeşillikleri saklarken kağıt havluya sarıp naylon torbaya koyarsak kısa sürede bozulmalarını önlemiş oluruz.

Enerji tasarrufu için ütüyü saat 22den sonra yapmalıyız.

Evimizde mümkün oldukça tasarruflu lamba kullanmalıyız.

Daha birçok önerimiz zamanla toplayıp sizlere yazacağım. Milli servetimizi boşuna harcamamamız gerektiğini bilmeliğiz. Harcadığımız, israf ettiğimiz her şey gelecekten çalındığını aklımızdan çıkarmadan yaşamalıyız.

Evimizde yapacağımız küçük değişiklikler ve aile fertlerine yapılacak küçük bilgilendirmeler ile kaynaklarımızın korunmasına katkı sağlamak sizin elinizde. Zaten dinimizde de israfın yeri büyük. Bunları görerek yaşantımıza anlamlar katmalıyız. Kendimiz için olmasa bile gelecek için bunları yapmalıyız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.