Hava Durumu

Terör Yasaklıyor

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2016 18:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 18:58

11 Eylül 2001 tarihinde meydana gelen terör saldırıları, trajikliği ve korkunçluğu kadar uluslararası sistemde meydana getirdiği sonuçları bakımından da belki insanlık tarihin en önemli eylemi olma özelliğine sahiptir.

Terör saldırıları sonrasında başta ABD olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde insan hakları ihlalleri ortaya çıkmıştır. Demokrasi, insan hakları, özgürlükler gibi kavramlar yerini güven ve istikrara bırakmıştır. Pek çok devlet tarafından güvenliği sağlamak maksadıyla ülke içi ve dışındaki muhaliflerine karşı savaş açılmış ve en temel hak ve hürriyetler bu doğrultuda kısıtlanmıştır. Teröre karşı savaş açan devletlerin kendinden olmayanlara karşı başlattığı ve halen sürdürdükleri bu mücadelelerinde binlerce masum insan hayatını kaybetmiş, daha fazlası yaralanmış ve yine binlercesi suçları ispat edilmeden ‘terörist’ muamelesi görmüş, sınır dışı edilmiş, çalışma hakları ellerinden alınmış, tecavüz, aşağılanma ve hakarete maruz kalarak korku içerisinde yaşamaya mahkum edilmiştir. Soğuk Savaş döneminde, Doğu Bloğu devletlerini ve kendi politikaları dışında hareket eden devletleri, demokrasi ve insan hakları konusunda uyaran ve baskı yapan ABD ve Batı dünyası, kendisi zor durumda kaldığında bu değerleri nasıl yok saydığını dünyaya göstermiştir ve göstermeye devam etmektedir.

Terör; kendisi için en fazla tanım yapılan ancak kimsenin üzerinde anlaşamadığı ve bir tanım üzerinde mutabakat sağlanmanın en zor olduğu bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Üzerinde bu kadar düşünülen ve ortak bir payda da uzlaşılamayan bir kavramın etrafında birleşmenin çok uzun ömürlü olmayacağı ise paylaşımın adil dağıtılmadığını düşünen devletlerin muhalefeti ile ortaya çıkmıştır.

Özellikle Afganistan Müdahalesi devam ederken ABD’nin Irak ve İran’ı yeni hedefler olarak ileri sürmesi ‘terörle mücadele koalisyon’unu ilk mücadelelerinin ardından ihtilafa sürüklemiştir.

ABD’nin yıllar önce Pakistan ve Suudi Arabistan üzerinden yardım ettiği ve iktidara gelmesinde pay sahibi olduğu Taliban İktidarını önce kahraman olarak gösterip sonra ‘terörist’ kategorisine sokması, yine yıllar önce ‘terörist’ kategorisindeki Kuzey İttifakı liderlerini kahraman olarak ‘sadık müttefik’ payesi vermesi de ‘terör’, ‘terörist’, ‘terörle küresel mücadele’ tanımlamalarının ne kadar değişken olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Tabi son günlerin en önemli terör olayları ise PKK ve IŞID tarafından tüm dünyaya musallat olmuştur. Ne yazık ki bu tehlikeye karşı çözüm geliştirilemiyor. Her ülke mikro ölçüde çözümler yapıyor ancak bu çözümler yetersiz olarak kalıyor.

Terör olaylarına çözüm bulunamadığı için artık ülkeler vatandaşlarına uyarılarda bulunuyorlar. “Gitmeseniz iyi olur, Tedbir alınız. Yasaklı ülkedir”. 

Dünyayı bu hale sanırım hep beraber getirdik. Birileri sustuğu için, birilerinde gözünü hırs bürüdüğü için. Artık hayata geri dönmeli ve teröre makro çözüm bulunmalıdır. Canlar bizim canımız.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.