Hava Durumu

SİYAD’ın kazananları belli oldu…

Yazının Giriş Tarihi: 09.04.2023 13:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.04.2023 13:02

Türkiye'de ilk sinema derneğini Onat Kutlar "Sinematek" adı ile 1964 yılında kurdu. 1980 yılına kadar devam etti ama sonra kapatıldı ama fazla ayrıntıya girmeye gerek yok.

Sinema o yıllarda dünyada yeni yeni bir sektör olmuş ve Türkiye'de ise emekleme çağında idi ama yanlış anlamayın gelecek vaat eden bir sanat dalı idi. Yıllar içinde harika filmler özverili oyuncular ve sanatçılar ile mükemmel kült filmler Türk Sineması arşivine katıldı.

Artık sinema sanatı globelleşmeye devam ediyor. Her sene yeni filmler ve yeni yönetmenler yeni fikirler, yeni hikayeler ile beyaz perde de gösterime giriyor.

Sinema sezonunun sonda bir önceki festivali olan Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) ‘SİYAD Film Festivali’  bu senenin en başarılı film ve oyuncularına, sinemaya emek veren profesyonellere ödülleri ile onurlandırdı.

2022 yılında Cannes Film Festivali ile başlayan festivallerde yarışan filmler ‘SİYAD’ ve ardından ‘İstanbul Film Festivali’ ile 2022-2023 film festivali sezonunu bitiriyor. Yeni filmler gene 16-27 Mayıs 2023 ile vizyona girecek, bazı yeni Türk filmleri ve Dünya sinemasının kare asları gene Cannes'da prömiyer yapacak.

SİYAD her sene olduğu gibi ince eleyip sık dokudu. Dünya prömiyerini Cannes'da yapan ‘Kurak Günle’r filmi ödülle doymadı. Emek ve özenli işler her zaman ödüllendiriliyor. Cannes'da dünya prömiyerine katıldığım kurak günler; En iyi film, En iyi yönetmen, En iyi kurgu, En iyi senaryo, En iyi oyuncu, En iyi yardımcı oyuncu ödüllerini aldı. Bu sene en iyi kadın oyucu ödülünü Farah Zeynep Abdullah, ‘Bergen’ filmi ile aldı.

Bu sene ‘İstanbul Film Festivali’ 7-18 Nisan 'da başlıyor. Film seçimleri ve atölyeler muhteşem. Festival koordinatörü Kerem Ayan, 2022 yılında dünya film festivallerinde ödül alan filmlerden bir seçki yapmış. Harika filmler gösterimde ve yarışacak. Bu sene bende seçtiğim bazı filmlere gideceğim.

Bu arada, ‘Bir Film Festivalinin Amacı Nedir? ,  ‘Ne Olmalıdır?’ gibi bana dert olan sorulara cevap vermek istiyorum. Film festivallerinin ilk amacı; gösterim bulamayan ya da bulan başarılı filmleri seyirci ile buluşturmak, ikinci amacı ise: Sinema profesyonellerinin birbiri ile tanıştırmak. Son amacı ise sinema sanatına destek olmak… Bu bağlamda düşürsek gerçek film festivali ile fake film festivalini ayırmak lazım. İyi Seyirler…

55. SİYAD Ödülleri’ni kazananlar şöyle:

EN İYİ FİLM
Kurak Günler
EN İYİ YÖNETMEN
Emin Alper (Kurak Günler)
EN İYİ SENARYO
Emin Alper (Kurak Günler)
EN İYİ KADIN OYUNCU PERFORMANSI
Farah Zeynep Abdullah (Bergen)
EN İYİ ERKEK OYUNCU PERFORMANSI
Selahattin Paşalı (Kurak Günler)

DİJİTAL PLATFORMLARDA GÖSTERİME GİREN EN İYİ YERLİ FİLM
İki Şafak Arasında (Selman Nacar)

DİJİTAL PLATFORMLARDA GÖSTERİME GİREN EN İYİ YABANCI FİLM
Ayrılma Kararı

VİZYONDA GÖSTERİLEN EN İYİ YABANCI FİLM
Drive My Car

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU PERFORMANSI
Jale Arıkan (Kerr)

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU PERFORMANSI
Erol Babaoğlu (Kurak Günler)

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ
Christos Karamanis (Kurak Günler)

EN İYİ MÜZİK
Stefan Will (Kurak Günler)

EN İYİ KURGU
Özcan Vardar-Eytan İpeker (Kurak Günler)

EN İYİ SANAT YÖNETİMİ
Natali Yeres (Kerr)

EN İYİ UZUN BELGESEL
Boşlukta (Somnur Vardar)

EN İYİ KISA BELGESEL
Her Şey Yolunda (Muhammet Beyazdağ)

EN İYİ KISA FİLM
Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada (Özgürcan Uzunyaşa)

GIOVANNI SCOGNAMILLO FANTASTİK FİLM ÖDÜLÜ ADAYLARI
Ev Diye Bir Şey Yok (F. Nur Özkaya)

AHMET ULUÇAY UMUT ÖDÜLÜ
Nazlı Elif Durlu (Zuhal)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.